Turkkilaiset lapset kayttavat koulupukuja. Eri-ikaiset eilaisia. Tuli taas kerran mieleen kun niita olen taalla katsellut, etta voisi olla hyva juttu meillakin. Ei ainakaan kukaan kiinnittaisi huomiota vaaranlaisiin vaatteisiin kun kaikilla olisi samanlaiset. Kengat taalla ovat valinnaiset. Jokainen pitaa mýta haluaa. Niista tietysti voisi löytya sanomisen aihetta. Ja sukista. Tytöilla varsinkin on kaikenlaisia erilaisia.

85151.jpg

Nyt kun taalla on ollut yli 30 astetta niin koulupukuja ei enaa ole juurikaan nakynyt. Taitaa olla joku lampöraja, jolloin niista saa luopua. Yla-asteikaisilla kun on solmiot kaulassa, seka tytöilla, etta pojilla. Kaikilla on myös samanlaiset liikuntavarusteet paalla kun on liikuntatunti. Eraalla lomalla katselimme aamuisin kuvassa olevan koulun pihalle oppilaiden saapumista kouluun. Joka aamu opettaja tuli ennen luokkiin menoa ja laittoi oppilaat siivoamaan pihan roskista. Yksi kuljetti isoa roska-astiaa ja muut työhansikkaat kadessa noukkivat roskat. Ei taalla silti ymparistön siivous ole mennyt ihmisten mieliin. Kaikki heittavat roskat siihen kohtaan kadulle missa sattuvat olemaan. Vanhemmat tekevat sita lapsiensa silmien edessa. Mutta kylla kadut ovatkin sitten roskaisia. Maaseudusta puhumattakaan. Eniten hammastelin kun olimme seurassa missa oli suomalainen aitý lapsensa kanssa, han myöskin teki aivan samoin. Roskat heitetaan maahan vaikka olisi roska-astia lahella. Ne tiputetaan sen roska-astian viereen.

85144.jpg 

Tama kuva on eraalta kauniilta paikalta vuoristosta. Tuntuu kylla, etta kaikki ne tyhjat muoviset vesipullot eivat ole paikallisten heittamia. Turistit varmasti osallistuvat roskaamiseen. Mika on aika havytönta.

Roskista huolimatta tama on kaunis maa. Varikkaat kukkapaljoudet vetavat katseen puoleensa paremmin kuin roskat. Ja kukkia on palhon enemman. Niita istutetaan kaikkiin mahdollisýýn purkkeihin. Eipa juuri nay ostettuja kukkalaatikoita muuta kuin joissakin kerrostaloissa. Enimmakseen kukat ovat kasvamassa vanhoissa oliiviöljypurkeissa. Taallahan se ostetaan suurissa peltikanýstereissa. Olisikohan 10 litran vetoisia.

Turkkilaiset osaavat leipoa ihania leivonnaisia. Enka tarkoita paikallista baklavaa. Mika sekin on hyvaa, varsinkin jaatölön kanssa se maistuu meikalaiselle. Taalla leivotaan ihania taytekakkuja. Onneksi ei tarvitse ostaa koko kakkua, vaan niista saa leikataan pala joka nautitaan joko kahvin tai teen kanssa. Turkkikaýnen kahvý on liian vahvaa suomalaiseen tottuneelle, mutta nescafe on hyvaa.